Rabo Kitchen – Rabobanks 1e optimale hybride werkomgeving
Digital first, plan tijd om met je team samen te zijn en plan tijd om anderen te ontmoeten. Het zijn de drie uitgangspunten van het hybride werken bij Rabobank, intern bekend als het Rabo@Anywhere concept. Om hybride werken optimaal mogelijk te maken worden de kantoren van Rabobank (her)ingericht tot een huiselijke plek om samen te werken, geïnspireerd te worden én elkaar te ontmoeten. In het hoofdkantoor van Rabobank aan de Croeselaan in Utrecht is recent een groot gebied verbouwd en omgedoopt tot Rabo Kitchen: de eerste gerealiseerde optimale hybride werkomgeving van Rabobank.
De invulling van je werkweek vraagt tegenwoordig een andere voorbereiding dan voor covid, waarin je vanzelfsprekend 4 of 5 dagen naar kantoor ging. Om aan de veranderde behoeften van medewerkers te blijven voldoen gooide Rabobank, een van de voorlopers op hybride werken, het roer om.
Een nieuwe manier van (samen)werken Anouk Veerman, Productmanager Workspace Concepts, licht toe: "Tijdens covid zagen we dat online thuiswerken prima ging. Het ontwikkelen van een hybride werkvorm kwam door covid in een stroomversnelling en is nu de standaard. Hierdoor zagen wij dat delen van onze kantoren niet of nauwelijks meer werden gebruikt. Daarom hebben wij de wensen van de medewerkers en de ontwikkelingen rond de toekomst van werk in kaart gebracht. Op basis van een medewerkers onderzoek, waarbij ruim 900 collega’s via een vragenlijst hebben aangegeven welke activiteiten en faciliteiten voor hen het meest belangrijk zijn, passen wij onze kantoren gefaseerd aan naar zogeheten RaboHouses; een vernieuwd concept dat gericht is op samenwerk-, netwerk,- leer-, ontmoetings- vergader- en werkplekfaciliteiten."
Plafonds van jeans-pulp Edwin Berg, Productowner Workspace Concepts, vult aan: "Onze RaboHouses zijn innovatieve én duurzame werkomgevingen waar alles samenkomt, daar hebben we samen met onze partners volop aan gewerkt."
Anouk: "Ja, en daarin heeft iedereen een steentje bijgedragen. Zo bestaat de isolatie van de plafonds in Rabo Kitchen bijvoorbeeld uit pulp gemaakt van tweedehands jeans van onze collega’s. We hebben het meubilair hergebruikt en alle bijzonderheden qua duurzaamheid zijn terug te lezen op houten blaadjes die aan de muren zijn bevestigd: een leuke, speelse manier om iedereen deelgenoot te maken van wat er aan materialen is (her)gebruikt in deze unieke ruimte."
Flexibele ruimtes De mening van onze medewerkers is voor ons erg belangrijk en stellen wij centraal bij alles wat wij doen, dit meten we aan de hand van medewerkers onderzoeken. Hieruit bleek dat er behoefte is aan een werkomgeving die het (samen)werken ondersteunt, met hang-outs, creatieve ruimtes, pop-up podia, arena’s en relax/fun zones. Daarnaast willen medewerkers zich gedurende de dag even kunnen terug trekken, voor een (telefoon)gesprek met een collega of een klant. Kortom, zoveel mensen, zoveel wensen. Er zijn nu ruimtes die onderling zijn uit te breiden of te gebruiken zijn voor verschillende activiteiten. Denk hierbij aan ronde tafels die je omhoog kunt schuiven tot statafels voor de borrel. Alle ruimtes zijn voorzien van moderne audio-visuele middelen, waardoor collega’s die thuiswerken - op een gelijkwaardige manier - online kunnen aanhaken.
Duurzaam & inclusief Naast duurzaamheid is ook inclusiviteit een belangrijke pijler bij Rabobank. Dat komt in Rabo Kitchen tot uiting door de samenwerking met onze leverancier Eurest. Zij bieden In samenwerking met The Colour Kitchen, werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt een plek. Anouk: "Bij de Gebaarista’s, collega’s die slechthorend zijn, kan koffie of thee worden besteld middels gebarentaal, met behulp van een digitaal systeem. De medewerkers van Rabo Kitchen werken met producten van lokale partijen en sommige producten komen uit eigen tuin die aan de Rabo Kitchen grenst. Collega’s kunnen ook zelf tijdens een wandeling in deze tuin vers fruit of kruiden plukken."
Edwin: "Rabo Kitchen is de plek waar de missie en ambities van Rabobank duidelijk naar voren komen. Voor de huidige generaties liggen de belangrijkste uitdagingen in het verduurzamen van voedsel en energie. In een keuken komen voedsel en energie samen én het is een plek waar iedereen zich thuis mag voelen. Vandaar de naam Rabo Kitchen."
Toekomstbestendig werken Voor de toekomst ziet Edwin nog voldoende uitdagingen om facilitair invulling te geven aan het hybride werken: "Daarom meten we continu hoe Rabo Kitchen wordt gebruikt, hoe de dienstverlening bevalt, hoe vaak de zalen worden geboekt en waarvoor. En blijven we in gesprek met collega’s om aanpassingen te maken daar waar dat wenselijk is. Voor ons is het allerbelangrijkst dat (toekomstige) collega’s zich thuisvoelen in onze RaboHouses, zodat zij zo effectief en plezierig mogelijk hybride kunnen (samen)werken."