9/22
  • Pages
  • Editions
01 COVER
02 INHOUD
03 START
04 WAARDEVOLLE ONTMOETINGEN IN EEN PRETTIGE OMGEVING
05 HOE JE PAND HELPT BIJ HET BEREIKEN VAN JE DOELEN
06 WAT MAAKT EEN COHERENT KANTOOR
07 OPINIE: STOP MET VRAGEN HOE JE MEDEWERKERS TERUG NAAR KANTOOR KRIJGT
08 RABOBANK'S 1e OPTIMALE HYBRIDE WERKOMGEVING
09 EEN VISIE ALS BASIS VOOR HET HYBRIDE WERKEN
10 PERSOONLIJKE BENADERING IS DE NIEUWE NORM
11 NAAR EEN INCLUSIEVE HYBRIDE WERKPLEK
12 ALS WE FOCUSSEN OP DINGEN LEUKER MAKEN GAAT HET PAS ECHT BETER
13 DE BOERDERIJ OP DE GRACHTEN MET 50 PARKEERPLAATSEN
14 ZES TIPS OM MEER TE HALEN UIT WERKEN OP KANTOOR
15 INPASSEN HYBRIDE WERKEN
16 DIGITAL FIRST
17 VAN WIE IS DE WERKOMGEVING
18 HYBRIDE WERKEN BLIJFT DE NORM
19 WERKNEMERS VERLEIDEN OM OP ANDERE DAGEN NAAR KANTOOR TE KOMEN
20 WERKEN WAAR HET JOU EN JE TEAM HET BESTE UITKOMT
21 AGENDA
22 PARTNERS VAN SWP

Een visie als basis voor het hybride werken

Hoe krijg je de medewerkers weer naar kantoor zodat medewerkers elkaar weer regelmatig ontmoeten en inspireren? Het is momenteel één van de meest gestelde vragen op de werkplek. Als het aan Kim Vermeulen, adviseur bij HEVO, ligt moet je bij het begin beginnen.

Een visie op het hybride werken

Wat is dat precies, het begin? Kim Vermeulen: “Het hebben van een visie. Daar begint het. We zien dat men vaak direct praktisch aan de slag gaat met het inrichten van het kantoor, het bepalen van het aantal vierkante meters en de locatie, maar het is cruciaal om eerst een goede visie neer te zetten. Naast de bestaande bedrijfsvisie en -missie is een aanvulling nodig v.w.b. het thuiswerken, hybride werken en de inrichting van de werkplek.”

Volgens Kim Vermeulen is deze periode na de coronapandemie het moment voor een organisatie om een visie voor het hybride werken te ontwikkelen. “Dit is hét momentum om samen met professionele begeleiding als bedrijf kritisch te kijken naar je huisvestingsvisie en deze toe te spitsen op het hybride werken. Het herijken van de visie op werken heeft grote waarde en biedt duidelijke handvatten voor het inrichten van de werkplek en het organiseren van de werkzaamheden.”

Inspiratie op doen: bezoek praktijkvoorbeelden

Het inventariseren van goede inspiratie en praktijkvoorbeelden is een belangrijk onderdeel bij het ontwikkelen van een visie. Kim Vermeulen: “We organiseren regelmatig een tour door Nederland, waarbij we per bus en met een afvaardiging van de organisatie inspirerende projecten bezoeken. Dit geeft niet alleen de mogelijkheid inspiratie op te doen, het levert daarnaast nuttige gesprekken op met andere organisaties die dit proces al eens doorlopen hebben. De excursies kunnen bijdragen aan het verscherpen van de visie op hybride werken en geeft een beeld hoe andere organisaties en ondernemers zijn omgegaan met dit proces. De gesprekken, indrukken en praktijkvoorbeelden dragen bij om met een open blik naar nieuwe inspirerende werkomgevingen te kijken. Een bezoek aan een referentie organisatie laat vaak zien dat de mogelijkheden breder zijn dan verwacht.”

Intrinsieke motivatie

Het is voor medewerkers van belang om op zoek te gaan naar een juiste balans tussen werken op kantoor en werken vanuit huis of elders. Dit kan voor iedere medewerker anders zijn.

Medewerkers weer naar kantoor krijgen is geen doel op zich. Kim Vermeulen: “Er kunnen incentives geven worden om naar kantoor te gaan of om de verspreiding over de week te verbeteren. Maar een gratis lunch of sport is niet een permanente, duurzame oplossing. Beter is de vraag te stellen ‘Hoe zorg je dat medewerkers naar kantoor willen komen’. Dan kom je uit bij intrinsieke motivatie. De werkplek moet een nuttige en fijne plek zijn om heen te gaan, die bijdraagt aan je werkzaamheden. Een werkplek die de (spontane) ontmoeting en kennisdeling tussen collega’s faciliteert. Intrinsieke motivatie komt vanuit medewerkers die zich verbonden met je organisatie voelen en achter de organisatiedoelen staan. Een goede visie ontwikkelen is daarop volgend een belangrijk proces.”

info@hevo.nl | www.hevo.nl | 073-6409409

Kim Vermeulen (adviseur HEVO) organiseert meerdere keren per jaar kennissessies over het hybride werken en schreef meerdere publicaties en de whitepaper “Het nieuwe hybride werken”.