Verplicht op kantoor werken jaagt medewerkers weg
Maar liefst een derde van de werknemers kijkt uit naar een andere baan wanneer de hele week op kantoor werken verplicht is. Dat blijkt uit recent KPN-onderzoek. Daarmee lijkt hybride werken een verworven recht geworden. In opdracht van KPN deed Blauw Research vorige maand onderzoek onder 1000 werknemers bij bedrijven en instellingen met minimaal 10 medewerkers. Alle ondervraagden werken hybride. Dat de ondervraagden hechten aan het hybride werken blijkt uit een aantal opvallende cijfers:
- 85% wil zelf bepalen op welke dagen zij op kantoor zitten.
- Ondanks het vervallen thuiswerkadvies van de overheid is het percentage dat twee of drie dagen op kantoor zit amper gegroeid: 62,6% in oktober 2021 en 65,2% in februari 2022.
- 93% zegt een goede balans te hebben gevonden tussen werk op kantoor en thuis.
- 3/4 van de werknemers heeft thuis een aparte thuiswerkplek ingericht. Bijna alle werknemers (98%) zeggen deze plek te behouden.
Er zit wel een groot verschil in de dagen waarop medewerkers naar kantoor gaan: maandag, dinsdag en donderdag gaat 46%, woensdag 37% en vrijdag 23%. Voor de meeste werknemers liggen de kantoordagen vast. Slechts 17,5% van de werknemers bepaalt iedere week opnieuw wanneer hij of zij op kantoor werkt. Verder blijkt dat 1 op de 3 werknemers bewust de spits vermijdt; zij kiezen ervoor om extra vroeg of juist laat op kantoor te beginnen. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat de ondervraagden denken dat hybride werken een blijvend verschijnsel is. Slechts 1/4 van de werknemers denkt dat hybride werken een tijdelijk verschijnsel is en de oude situatie van voor de pandemie terugkeert. En maar 5% is het ‘helemaal eens’ met de stelling dat over een tijdje hybride werken tot het verleden behoort. Deze aandelen zijn vergelijkbaar met oktober 2021.