Thuiswerken en hybride werken steeds vaker in vacatureteksten
De mogelijkheid om thuis of hybride te werken komt steeds vaker terug in vacatureteksten. Dat zegt Anne van der Put, promovendus in de vakgroep sociologie aan de Universiteit van Utrecht/ICS, in een interview met RTV Utrecht. Volgens Van der Put, die in het interview van 23 maart terugkijkt op de afgelopen twee jaar, zijn er een aantal redenen waarom medewerkers positief aankijken naar het thuiswerken. “Allereerst het feit dat je geen reistijd hebt en niet in de file hoeft te staan, waardoor je meteen kunt aansluiten. Een tweede voordeel is dat thuiswerken meer flexibiliteit biedt, waardoor je zelf beter je dag in kunt delen. En als laatste mensen met een kwetsbare gezondheid: die worden thuis niet steeds blootgesteld aan allerlei besmettingsbronnen.”
Thuiswerken heeft echter ook een aantal schaduwzijden. Van der Put: “Het is de afgelopen twee jaar duidelijk geworden dat niet iedereen een goede thuiswerkplek heeft, zeker jongere medewerkers niet. Die laatste categorie zat vaak aan een keukentafel, op een bank of soms zelfs op bed te werken op een manier die niet bevorderlijk is voor je houding en concentratie.” Nieuwe medewerkers hadden nog een extra probleem. “Als je in een nieuwe baan bent begonnen en iedereen werkt thuis is het moeilijk om uit te vinden wie je waarvoor moet hebben. En ook de verbinding en het sociale contact is lastig. Bij een online meeting gaat het toch vaak de inhoud in en wordt er niet gekletst over andere zaken.” Van der Put merkt ook dat sommige medewerkers daar echt last van ondervonden: “Ik ken zelfs verhalen waarbij werkgevers tegen medewerkers hebben gezegd om toch maar naar kantoor te komen – ook toen het officieel nog niet mocht – zodat ze niet in een sociaal isolement zouden raken.” Van der Put merkte ook dat thuiswerkers soms thuis voor zaken zoals lunchen of bewegen geen tijd namen terwijl dat op kantoor juist eenvoudiger was.
Van der Put deelt de opvatting van vele andere deskundigen dat thuiswerken en hybride werken blijvertjes zullen zijn, iets wat onlangs ook al uit een groot TNO-onderzoek naar voren kwam. “Zowel medewerkers als werkgevers hebben er de voordelen van ingezien. Je ziet nu ook dat de mogelijkheden om thuis te werken of hybride werken steeds vaker worden opgenomen in vacatureteksten. En dat is niet los te zien van de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. En bij ons, bij de Universiteit Utrecht (UU), is de mogelijkheid om thuis te werken ook vastgelegd in de CAO. De UU is in haar communicatie duidelijk dat ze graag wil dat we hybride werken. Zo gaat bijvoorbeeld onze reiskostenvergoeding nu standaard uit van drie dagen reizen en twee dagen thuiswerkvergoeding, maar dit kun je aanpassen als je het liever anders hebt.”