Digital twin levert veel winst in exploitatiefase van gebouwen
Elk gebouw heeft in de toekomst een digitale replica. Een virtuele kopie van het fysieke gebouw en de installaties, verrijkt met real time data uit het gebouw zelf en software die de data analyseert. De digital twin geeft inzicht in de prestaties van de installaties, het comfort en het energiegebruik. Met behulp van software en simulaties, kunnen we prestaties optimaliseren en in de toekomst kijken. De slimme tweeling vertelt ons wanneer het tijd is voor onderhoud of vervanging, wat nodig is om het binnenklimaat te verbeteren en wat het effect zal zijn van maatregelen of veranderde omstandigheden.
Met sensoren, het Internet of Things (IoT), big data en kunstmatige intelligentie kunnen we gebouwen steeds slimmer maken. De ultieme vorm van intelligentie is de digital twin. Deze kan vooral in de exploitatiefase van gebouwen veel winst opleveren. Door middel van een digital twin kunnen we gebouwprestaties beter begrijpen, afwijkingen of fouten verklaren, ingrijpen en bijsturen waar dat nodig is. Je kunt heel specifiek aangeven wat je wilt meten en waarop je wilt sturen, bijvoorbeeld het bewaken van het binnenklimaat, het energiegebruik, de onderhouds- of schoonmaakbehoefte. Een volledige digital twin meet en stuurt op al die factoren. Maar je kunt ook voor één of twee doelen kiezen.
Overzichtelijk dashboard
Een digital twin is in feite de optelsom van een 3D BIM-model, een arsenaal aan sensoren en zelflerende software. Om met die ingrediënten een digital twin te creëren, is daarnaast een krachtig cloud platform nodig. Hierin worden de real time data uit sensoren, energiemeters en besturingssystemen gecombineerd met de statische informatie van de ruimtes en verdiepingen uit het BIM-model. Zo komt de digital twin tot leven. De analyserende software filtert en analyseert de data op doelstellingen en relevantie. Een overzichtelijk dashboard toont de geïnterpreteerde data op een laagdrempelige manier. Zo meldt het systeem in welke kamers langer dan een half uur een temperatuur- of CO2-overschrijding voorkomt of waar vergaderruimtes beschikbaar zijn. Een digital twin kan automatisch oplossingen of maatregelen in gang zetten, via apps op smartphones gebruikers informeren over beschikbare flexplekken en schoonmaakbedrijven navigeren naar de ruimtes waar hun inzet nodig is.
“Het mooie aan het werken met een digital twin voor een gebouw is het samenbrengen van statische informatie en real time sensordata, om zo te komen tot een compleet en actueel beeld van het gebouw. Betrokken partijen kunnen hun eigen dashboards en apps koppelen. Zo wordt de digital twin een echt knooppunt voor data." – Amber Nusteling
Simuleren van aanpassingen en ingrepen
Eén van de voordelen van een digital twin is dat de facility manager niet de hele dag op meerdere schermen hoeft te turen om te volgen wat er gaande is in het gebouw. En niet zelf aan de knoppen hoeft te draaien als er iets mis is. De digital twin laat op één scherm de meldingen en afwijkingen van alle systemen zien en informeert simpelweg over de zelfstandige acties die het heeft ondernomen om alles op rolletjes te laten lopen. Werkt het in de virtuele kopie, dan weet je zeker dat het ook in het gebouw zelf zal werken. Ben je van plan om de temperatuur in de winter een graadje lager te zetten om gas te besparen, dan vertelt de digital twin je meteen wat dat betekent voor het energiegebruik en het comfort.
Kwalitatieve opbrengst vertaalt zich in euro’s
De ontwikkeling van digital twins staat nog in de kinderschoenen. Toch is adviesbureau DWA er al bedreven in. Het bedrijf experimenteert er onder meer mee in het eigen kantoorgebouw in Gouda. De eigen digital twin dient als een living lab voor verdere ontwikkeling van de werkwijze en voor commerciële toepassingen. Zo paste DWA ook een digital twin toe bij het bedrijfspand van Dura Vermeer in Hengelo. Om de medewerkers een zo gezond mogelijke werkomgeving te bieden, levert een netwerk van sensoren informatie over luchtkwaliteit, geluid, CO2-waardes, de temperatuur en de aanwezigheid van mensen
Voordeel tijdens de hele levensduur
Voor het creëren van een digital twin, gaat DWA op eigen wijze te werk. Eerst maakt het een digitale kopie van het gebouw en de installaties; een 3D gebouwmodel. Vervolgens loopt het als regisseur het hele proces door van doelstellingen en sensoring tot aan software-programmering, data-tagging en het inrichten van de gebruikersinterface. De digital twin is flexibel en faciliteert het toevoegen van databronnen om zo nieuwe diensten te kunnen leveren. Het resultaat is een toekomstbestendige digital twin waarmee tijdens de hele levensduur van het gebouw voordeel is te halen.