Circulariteit toegankelijk voor iedereen
“Circulariteit meetbaar maken om bewustwording te creëren bij stakeholders en de bredere samenleving”. Dit is waar de BCI-berekening van Alba Concept voor ontwikkeld is. Deze BCI-berekening is, door de samenwerking met Planon, geautomatiseerd. BCI staat voor Building Circularity Index en is ontwikkeld door BCI Gebouw. Het is een meetinstrument om de circulaire potentie van een nieuw of bestaand gebouw te bepalen. BCI Gebouw brengt verschillende erkende meetmethoden voor milieu-impact en circulariteit samen in één geïntegreerde tool. Het richt zich daarmee niet alleen op grond- en hulpstoffen maar ook op alle andere factoren die bijdragen aan het maken en “bestaan” van het gebouw.
Nederland circulair in 2050 “Nederland circulair in 2050” is een overheidsprogramma dat in 2017 door 180 Nederlandse organisaties is ondertekend. Met afspraken over herbruikbare grondstoffen en transitie naar een circulaire economie is het een belangrijk programma om circulariteit te realiseren.
Een belangrijk onderdeel hiervan is volgens Jim Teunizen (initiatiefnemer, BCI Gebouw) een gestandaardiseerde methode hebben voor het vaststellen van circulariteit in vastgoed. Zo meet de BCI-tool ook materiaalgebruik en losmaakbaarheid.
Samenwerking met Planon Planon heeft bergen aan ervaring in de bouw- en vastgoedsector, waaronder softwarelevering. Deze software is ingericht in het optimaliseren van de prestaties van gebouwen. Ook Planon is al langer bezig met het verduurzamen van vastgoed en benaderen dit vanuit een ‘data-forward’ point-of-view. Invulling geven aan ambities rondom duurzaamheid kan simpelweg niet zonder duidelijk inzicht.
Automatisering BCI Gebouw en Planon zien echter de mogelijkheid om deze meetmethode toegankelijker te maken. Door de Building Circularity Index te koppelen aan vastgoeddata en nationale productdatabases kan iedereen zonder tussenkomst van een adviseur de BCI van hun vastgoed ontdekken.
Via het Planon Platform kunnen organisaties optimaal gebruikmaken van actuele en toekomstige technologische innovaties voor gebouwen en de werkplek. En nu dus ook volledig inzicht in alle aspecten die de BCI-tool biedt.
“We zijn enorm trots dat Planon onze automatiseringspartner is geworden voor BCI Gebouw. Doel van de samenwerking is om snellere stappen te maken met als uiteindelijk doel: een circulaire economie. Door de automatisering van de Building Circularity Index wordt het meetbaar maken van circulariteit voor iedereen toegankelijk en daardoor sneller, goedkoper en objectiever.”
-Jim Teunizen, initiatiefnemer BCI Gebouw
Niet alleen inzicht Naast inzicht in de circuculariteit en losmaakbaarheid biedt het mensen ook inzicht in sturing. Sturing om circulaire ontwerpkeuzes te maken. Dit geldt voor zowel bestaande of renovatieprojecten maar biedt ook start-to-finish ondersteuning bij geheel nieuwe vastgoedprojecten. Het belang van objectiviteit komt daar wederom in naar voren. De tool moet toegankelijk zijn voor iedereen met een vastgoedproject volgens BCI-gebouw.