Hoe digitalisering mens en bedrijf verduurzaamt
ABB heeft een duidelijke visie voor hun fabriek in Ede: “Mission to Zero”. Een compleet CO2-neutrale fabriek. In 2030 zou dit dus 0% CO2-uitstoot betekenen. Maar hoe behaal je zo’n ambitieuze doelstelling? Kees Jan ‘t Mannetje, verantwoordelijk voor business development trends en ontwikkelingen bij ABB werkt hard aan deze digitalisering.
ABB is van origine een fabrikant van elektrische producten voor bouw en industrie, maar heeft haar activiteiten uitgebreid naar robotica, industriële & building software en building automation. En building automation is er zeker, de fabriek in Ede is al langer gefocust op automatische productie: niet alleen voor snelheid, maar ook veiligheid en sociale belangen spelen hierbij een rol. “Een veilige en inclusieve werkomgeving bieden aan medewerkers. In de fabriek in Ede werken 75 waarvan 60 op productie, deze 60 bestaand uit 15 nationaliteiten, dus dat is ook echt belangrijk voor ons als ABB,” geeft Kees Jan aan.
Mensen meenemen
ABB is een lerende organisatie, en met building automation komen daar nieuwe uitdagingen bij kijken. Zo worden er dingen geautomatiseerd en opnieuw ingericht, dit heeft ervoor gezorgd dat de fabriek in het weekend zonder mensen door kan blijven draaien. “De volgende vraag die je dan krijgt van de medewerkers is natuurlijk ‘dan kan dat dus ook zonder mij van maandag tot vrijdag’ mensen daarin meenemen is dus heel belangrijk.”
Hiervoor is er met personeelszaken en HR een ontwikkelingstraject opgericht. Nieuwe technologie creëert namelijk ook nieuwe taken, door middel van omscholing kan vrijwel iedereen een nieuwe en vaak uitdagendere functie bekleden.
Is dit niet mogelijk? Dan wordt er gekeken naar mogelijkheden op andere plekken in het bedrijf waar wel plekken over zijn. “En zo niet dan wordt er goed samen gekeken naar ander mogelijkheden, zelfs buiten ABB. Als de keuze daarop valt wordt ook dat proces in samenwerking begeleid zodat ze op een plek komen waar ze zich prettig voelen.” Niemand wordt dus achtergelaten.
Meten is weten
De eerste stap is de grootste, wanneer je een doel hebt om geen CO2 meer uit te stoten moet je eerst weten hoeveel je nou echt uitstoot. Monitoren dus; met behulp van ABB Ability Energy & Asset manager en EQmatic op alle 75 machines werd geavanceerde analyse en sturing mogelijk. Dus niet alleen inzicht in verbruik maar ook in de machines zelf.
Wanneer je inzicht hebt kun je beginnen met realiseren. Zonnepanelen, het hele machinepark omzetten van hydrauliek naar elektrisch en ook het afval is nog eens kritisch onder de loep genomen. “We zijn begonnen met een lijn producten die puur en alleen uit kunststof bestaat, die bestaan nu uit volledig gerecycled materiaal met KEMA-certificeringen” vertelt Kees-Jan. De verlichting in het gebouw is inmiddels allemaal LED-verlichting, die doormiddel van monitoring en daglicht-aansturing een energiereductie van 85 duizend kilowattuur opleverde.
Hoe doorslaggevend zijn die inzichten en data?
Kees-Jan: “Toen we begonnen met monitoren zagen we op maandag een grote spike in het piekvermogen, deze kwam in het dashboard elke week terug. Wat kan daar de oorzaak van zijn? Maandagochtend zette de plantmanager alle 75 machines aan, die genereren die piekspanning, en daar worden we bij de netbeheerder natuurlijk op afgerekend. Wat blijkt: als je de machines gewoon 24/7 aan laat staan is dat minder energieverbruik dan als je ze elke keer op moet starten. Maar het is natuurlijk zonde van de energie dus kunnen we ze dan niet blijven gebruiken? Zo is het idee ontstaan om die automatisering in te zetten. Sindsdien produceren we dus gewoon door in het weekend en zijn we nog energiezuiniger ook.”
Automatische vorkheftrucks, productielijnen en robots. Inmiddels is de fabriek in Ede een heuse blik in de toekomst.
“Juist die saaie repeterende handelingen worden uit handen genomen door automatie, maar ontstaat er juist vraag naar operators. Die op basis van stuurgegevens, parameters en status van de machines kunnen zien hoe efficiënt het proces loopt. Dus die mensen worden door ‘learning on the job’ en bijscholing een niveau naar boven getild”
Augmented reality
Een onderdeel van die digitalisering en het HR-proces is augmented reality, iets waar je veel over hoort maar weinig van ziet. Bij ABB is het echter een cruciaal onderdeel van het hele weekend door kunnen draaien. Er zijn namelijk op locatie nog enkele medewerkers aanwezig voor de meest cruciale taken. Dit betekent dat veel technisch personeel thuis is. Wanneer er een storing is kan dan op basis van een augmented reality-bril een technische medewerker worden bereikt en deze mee laten kijken. Ze ontvangen dan live instructies en hebben alle mogelijkheid om machines te programmeren, te resetten of in te stellen. “Normaal gesproken moest bij een storing iemand in zijn auto stappen en naar locatie komen, nu wordt dat op afstand door deze bril gedaan”. De bril kan zelfs how-to video’s afspelen om zo bijvoorbeeld nieuwe machines in te programmeren.
Doorpakken
Al deze vernieuwingen geven inzicht, en groeien langzaam door het hele pand. Zo wordt er in de komende tijd uitgebreid met Cylon en KNX sturingstechnologie. Zo verstelt de ventilatie, verlichting en temperatuur automatisch op basis van aanwezigheid en ruimtegebruik.
“Wanneer een spreekkamer gereserveerd wordt weet het systeem hoeveel vierkante meter het is en wanneer hij in gebruik genomen gaat worden. Hij weet dan ook: die kamer is zo veel vierkante meter, hij is om 10 uur gereserveerd en dat betekent dat ik om 10 over half 10 moet beginnen met verwarmen zodat hij om 10 uur op de juiste temperatuur is.”
Een groot verschil met je hele gebouw in de ochtend gewoon verwarmen ongeacht bezetting of gebruik. Het systeem weet dit natuurlijk niet zomaar, deze automatische beslissingen worden genomen op allerlei factoren, van bezetting en reservering tot informatie uit weerstations en weermetingen. De verwachting is dan: 30% vermindering in elektriciteitsverbruik in het kantoorpand.
Ook een warmte/koude opslag is aangevraagd, de vergunning laat echter nog even op zich wachten. “We zien door middel van wet- en regelgeving dat er nog wel wat uitdagingen zijn, omdat de provincie Gelderland niet de juiste mensen heeft. Zodoende is de aanvraag bij de provincie Utrecht neergelegd want daar zit een specialist”. Zodra die WKO-installatie er is, zijn ze in Ede als fabriek compleet onafhankelijk van gas en kan die installatie er uit.
Niet alleen
Deze digitalisering en verduurzaming doe je niet alleen. Zo werkt ABB samen met meerdere system integrators, paneelbouwers, de overheid en gemeente. Maar ook met andere bedrijven op het bedrijvenpark. Want ook al heb je de producten, je moet er een systeem van maken dat ook met andere producten communiceert en werkt. Het is dus belangrijk om een netwerk van stakeholders, klanten, leveranciers en partners. Zo kunnen zij zien wat er gebeurt, bijvoorbeeld in Nieuwegein bij het experience center waar je een gratis adviesrapport kan krijgen van een onafhankelijke derde partij.
“Als daar dan een partij uit komt die met ABB-producten gaat werken dan is dit natuurlijk mooi, maar die adviezen en experiences die we geven zijn vrijblijvend en bij wie ze dan willen afnemen laten we aan marktwerking over”.