SAMEN WERKEN AAN GEZONDE ZORG
In Nederland stijgt de vraag naar zorg sneller dan het aanbod. Dit zal naar verwachting niet veranderen. Ondertussen is er sprake van een krapte op de arbeidsmarkt en is er in de zorg een tekort aan gekwalificeerd personeel. Het Integraal Zorgakkoord, gepubliceerd in 2022, geeft richting aan de opgaven voor de zorgsector en het kabinet om de zorg toegankelijk, kwalitatief goed en betaalbaar te houden. Een belangrijk aspect hiervan is 'passende zorg'. Passende zorg is een manier van samenwerken die ervoor zorgt dat iedereen ook in de toekomst goede zorg kan krijgen. Het vormgeven aan het begrip passende zorg in een regio vormt een grote opgave waar zorg en welzijn de komende jaren invulling aan zullen moeten geven.
Zorg en welzijn bundelen krachten
In maart 2023 heeft ptg advies een ronde tafelsessie georganiseerd over de impact van het Integraal Zorgakkoord. Karima Bouchtaoui, wethouder Zaltbommel, Marc Hendriks, voorzitter Raad van Bestuur Ziekenhuis Rivierenland, Susanne van Tiggelen, General Lead Public Affairs & Health Care Insurers Mediq, Jan de Bruijn, Senior Manager Corporate Partnerships Achmea en Maria Bakker, Kwartiermaker / Manager spoedzorg Zorgkoepel West-Friesland, spraken met elkaar over onder meer het belang van het ontwikkelen van een toekomstvisie op zorg, de noodzaak tot ontschotting, de meerwaarde van regionale samenwerking en de rol van sociale netwerken voor zowel welzijn als gezondheid van mensen.
Grote gezamenlijke conclusie van deze sessie was dat om de zorg op kortere termijn anders te organiseren het nodig is om dit gezamenlijk en domeinoverstijgend aan te pakken. Dit start met elkaar ontmoeten en begrijpen. Het vraagt ook lef om buiten bestaande systemen en kaders te denken. Een terugkerend onderwerp bij het goed organiseren van toekomstbestendige zorg en welzijn is dat zaken als wet- en regelgeving en financieringsstructuren ook aanpassing vragen.
Zorgvastgoed van de toekomst
Toekomstbestendige zorg vraagt tevens om toekomstbestendig vastgoed. Gebouwen moeten aan nieuwe eisen voldoen en een nieuwe manier van zorg verlenen faciliteren. Flexibiliteit en in toekomst aanpasbaarheid van gebouwen wordt steeds relevanter. Ontwikkelingen gaan snel en niemand heeft de glazen bol waarin te zien is hoe de zorg er over 10-20 jaar precies uitziet. De visie op vastgoed wordt niet alleen bepaald door de visie op zorg, maar vraagt ook om een heldere visie op duurzaamheid. Binnen vastgoed- en huisvestingsontwikkeling horen de uitwerking van duurzame processen en duurzame gebouwen standaard te bespreken thema's te zijn.
Toekomstig zorglandschap
Het Integraal Zorgakkoord heeft veel discussie teweeg gebracht over ons toekomstig zorglandschap. In de podcast aflevering 'Een veranderend zorglandschap' spreken Edwin van der Meer, raad van bestuur BovenIJ, en Bert Jan Grevink, partner bij ptg advies, over hun visie op het huidige zorgstelsel en de toekomst daarvan. Wat betekenen deze veranderingen voor individuele zorginstellingen zoals het BovenIJ?