VAN WERKPLEK NAAR ‘GIG-SPACE’
Geen vaste medewerkers meer, maar mensen die tegelijkertijd werken voor meerdere bedrijven en van project naar project gaan. Dit is de gig-economy en die vraagt om de gig-space.
Dat stelt SWP-partner Colliers International in zijn meeste recente whitepaper. Volgens de vastgoedspecialist is de toekomst van ons werk gelinkt aan de doorbraak van de platformeconomie. Deze gig economy beperkt zich niet alleen meer tot bezorgers of chauffeurs, het komt nu ook ons kantoor binnen. Werk wordt flexibel in tijd en plek en on demand. Drie eigenschappen die niet goed aansluiten op de manier waarop kantoren zijn ingericht. Voor bedrijven is het essentieel om in te zetten op gig spaces voor gig workers en zo een gig workplace te creëren.
Geen vast deel van bedrijf
Na de opkomst van bedrijven als Uber en Deliveroo gaat de platformeconomie nu de arbeidsmarkt van kantoormedewerkers opschudden. Bezorgers en chauffeurs maken geen gebruik van een kantoor, maar dit is wel het geval bij app ontwikkelaars, dataspecialisten, marketeers, designers, call center medewerkers, tekstschrijvers en administratieve medewerkers. Een deel van deze functies wordt onderdeel van de gig structuur en maakt daardoor niet langer meer een vast deel uit van de kern van het bedrijf.
Nieuw type werkplek nodig: de gig space
Vastgoedmanagers krijgen nu de taak om deze gig medewerkers op de juiste plek binnen de organisatie te huisvesten. De oplossing is om drie verschillende “schillen” in het kantoorgebouw in te richten: een public space, gig space en core space.De gig space zone tussen de openbare ruimte en de werkplek voor de vaste medewerkers is speciaal ingericht voor gig medewerkers. Zonder een langdurige screeningsprocedure krijgen zij toegang tot faciliteiten en de systemen die nodig zijn voor de uitvoering van hun werkzaamheden. Dit vergroot de snelheid en wendbaarheid van de organisatie.
Coworking ruimtes geen optie
Gig medewerkers onderbrengen in coworking ruimtes is geen echte optie. Er wordt dan een te hoge huurprijs betaald voor flexibele werkplekken die eigenlijk vast zijn. Het buiten de deur plaatsen van deze werkzaamheden doet daarnaast afbreuk aan de gezamenlijke identiteit van het bedrijf. De gig workplace is daarom dé structurele huisvestingsoplossing. Gig medewerkers zijn ‘in huis’, waardoor zij onderdeel worden van de community van de organisatie. Dit verhoogt hun betrokkenheid, het zorgt voor een nauwere samenwerking met andere medewerkers en het draagt bij aan het streven naar collectief succes. Lees hier de gehele whitepaper.
Bron: Colliers International