CoreNet Global Benelux Chapter en Smart WorkPlace lanceren acht masterclasses

In navolging van de webinar ‘Is vastgoed de sleutel voor wellbeing?’ van oktober 2020, hebben CoreNet Global Benelux Chapter en Smart WorkPlace nieuwe waardevolle informatie over de invloed van de werkomgeving op het welzijn van medewerkers toegankelijk gemaakt.

In een serie van acht masterclasses komen diverse Workplace, Real Estate en Facility Management-experts aan het woord. Elke masterclass wordt gehost door een thought leader in een bepaalde discipline. De informele educatieve video’s uit de serie zijn tijdens een koffiebreak te bekijken, de duur is namelijk ongeveer vijftien minuten. Bovendien zijn ze ‘on demand’ beschikbaar. Inmiddels zijn er vijf masterclasses gepubliceerd.

Masterclass 1 Simone Leenders – Sociale cohesie bij werken op afstand Simone Leenders is specialist in conceptuele huisvestings- en organisatievraagstukken. Aan de hand van recent onderzoek en diverse praktijkvoorbeelden behandelt ze de volgende vragen:

  • Wat betekent sociale cohesie nou eigenlijk?
  • Wat kun je doen om in deze tijd sociale cohesie te behouden en te versterken?


Masterclass 2 Herman Kok – Vastgoed als sleutel voor wellbeing Dr. Herman Kok is directeur van wetenschappelijk onderzoeksbureau Shign en docent Facility management aan Wageningen University. In de masterclass spreekt hij over hoe de gebouwde omgeving en de hoeveelheid tijd die we daarin doorbrengen invloed heeft op het gedrag en het welzijn van de ‘indoor generation’.


Masterclass 3 Yvette Tietema – Vitaliteitsmasterclass Tijdens deze vitaliteitsmasterclass krijgt u een inspirerend, up-to-date en wetenschappelijk onderbouwd inzicht in de nieuwste methodieken die u kunt gebruiken om vitaliteit binnen uw organisatie te bevorderen. Onderwerpen die aan bod komen:

  • Vitaliteitsbevordering gaat verder dan alleen het ‘klassieke’ bewegen, gezond eten en voldoende slapen (slechts 10%). In de masterclass ontdekt u welke psychologische en sociale componenten een rol spelen.
  • Het wordt onderschat hoe belangrijk de rol van organisaties en teams zijn op gebied van vitaliteit, daarom wordt er zowel naar het individu als de gehele context gekeken. In deze masterclass deelt Yvette de modellen en technieken die u kunt toepassen om hier achter te komen.
  • Organisaties doen er verstandig aan een goede balans te zoeken tussen het efficiënt inzetten en het gezond en vitaal houden van medewerkers.

Aan het einde van de masterclass kunt u zelf antwoord geven op de vraag: Wat kan mijn organisatie doen om de balans te versterken of een juiste balans te vinden in deze tijden?


Masterclass 4 Nils Bonder – De weg naar een gezonde gebiedsontwikkeling Gezondheid wordt steeds belangrijker – en alhoewel dat meer dan ooit voor zich spreekt, valt er in de context van de omgeving waarin wij leven en werken nog veel te winnen. Nils Bonder is als manager Healthy Urban Living binnen AM dagelijks met dit onderwerp bezig: het is welhaast zijn levensmissie geworden. Voor AM is het leven en werken in een gezonde omgeving één van de kernthema’s geworden: ‘Healthy Urban Living & Working’. In deze Masterclass vertelt Nils over gezonde gebouwen, gezonde gebieden en uiteindelijk over het gezond gedrag van mensen. Zo vertelt Nils dat de fysieke omgeving gezond gedrag kan uitlokken. In het ontwerp moet gezond gedrag de makkelijke en leuke optie zijn. Denk aan fietsparkeren dichterbij dan de parkeerplek van de auto, waardoor de fiets pakken sneller en slimmer is. En in die nieuwe omgeving is het zaak om gezond gedrag te stimuleren. AM wil daarom ook na de oplevering van de wijk betrokken blijven en samen met andere partners gezond gedrag te stimuleren zowel ‘offline’ in de wijk zelf als online via een platform.


Masterclass 5 Lizette Engelen - Waardengedreven, integrale werkomgevingen Meer dan ooit is er aandacht voor de werkomgeving. Tegelijkertijd is het een uitdaging om de ruimte en tijd te vinden om een efficiënte en effectieve werkplekstrategie te realiseren. In deze masterclass neemt Lizette Engelen ons mee in haar verhaal hoe we tot waardengedreven, integrale werkomgevingen kunnen komen, juist nu. Vanuit een passie voor de omgeving en met ruim 20 jaar ervaring in ziekenhuizen, 15 jaar in werkomgevingen en ruim 10 jaar onderzoekservaring kan ze op holistische wijze duiden welke aspecten hierin belangrijk zijn. Ook laat ze aan de hand van ervaringen in het Karolinska University Hospital in Stockholm zien hoe een aanpak vanuit value based healthcare en denken vanuit positieve gezondheid een goede basis kan vormen voor werkplekstrategie.


Wilt u op de hoogte blijven van de volgende masterclasses? Vul dan het Remind Me-contactformulier in om tijdig over de komende masterclasses te worden geïnformeerd.