Duurzaam ontwerpen: een integrale aanpak voor een toekomstbestendige omgeving
Duurzaamheid is een actueel thema, toch zijn veel bedrijven nog zoekende naar hoe je hier op een juiste manier aan bijdraagt. Bij DVP Huisvesting & Inrichting omarmen ze de uitdaging om CO₂-uitstoot te reduceren en duurzame keuzes te maken binnen projecten. Maar wat betekent dit concreet? In deze blog neemt Nicole van der Velden, Adviseur Huisvesting & Inrichting, je mee in een integrale benadering van huisvesting en inrichting.
Duurzaamheid als integraal uitgangspunt
Bij het creëren van omgevingen kijken we niet alleen naar de impact op mens en organisatie, maar ook op onze planeet. Daarom zien wij het als onze taak om opdrachtgevers te informeren, uit te dagen en bewust te maken van de eigenschappen en effecten van onder andere materialen en producten die aantoonbaar bijdragen aan CO₂-reductie. Dit helpt hen om weloverwogen, duurzame beslissingen te maken, ook als die niet altijd voor de hand liggen.
Van lineair naar integraal werken
Veel huisvestingsprojecten worden lineair benaderd, waarbij stakeholders pas na elkaar in het proces worden betrokken. Onze ervaring leert echter dat een integrale aanpak, waarbij gebruikers, adviseurs en uitvoerende partijen vroegtijdig samenwerken, leidt tot een efficiënter proces, hogere kwaliteit en kostenbesparing.
De rol van H&INT als regisseur
Als adviseur begeleidt H&INT het hele proces en voert zij de regie van initiatief tot en met ingebruikname. Onze kracht ligt in een intermenselijke benadering en het maken van verbindingen op verschillende niveaus en tussen disciplines. Naast onze vakinhoudelijke expertise fungeren we als bruggenbouwer, waardoor wij in staat zijn om de gelaagdheid van een integraal proces in goede banen te leiden en de stakeholders op het juiste moment te betrekken en in hun kracht te zetten.
De H&INT Blueprint: een vernieuwende werkwijze
Onze H&INT Blueprint biedt een vernieuwde manier van werken binnen het ontwerpproces. Onlangs hebben we deze methode toegepast bij een renovatieproject van Sistra BV, in samenwerking met uitvoerende partij JP van Eesteren. Vanaf het initiatief brachten we zowel de harde kant (zoals kosten, planning en wet- en regelgeving) als de zachte kant (zoals wooncomfort, welzijn en duurzaamheid) in beeld. De Blueprint is gebaseerd op drie pijlers:
- Mens & Organisatie
- Leefbare Planeet
- Verbinding
Deze aanpak biedt een helder plan van aanpak en vormt het fundament voor het hele proces.
Een efficiënter en toekomstgericht proces
Gedurende alle projectfases begeleiden we opdrachtgevers en teams in het maken van doordachte keuzes die bijdragen aan een duurzame en gezonde omgeving. Duidelijke rolverdelingen en afstemming tussen uitvoerende partijen zorgen ervoor dat bepaalde trajecten parallel kunnen verlopen, wat de totale doorlooptijd verkort.
Samen werken aan duurzame omgevingen
H&INT streeft ernaar om omgevingen te creëren die bijdragen aan het welzijn van de mens, de ambities van organisaties en een leefbare planeet. Dit vraagt om een systeemverandering, waarbij we anders durven kijken naar processen en keuzes.
Draagvlak is essentieel, niet alleen bij opdrachtgevers, maar ook bij bouwers, producenten en leveranciers. Door vanaf initiatief met elkaar in gesprek te zijn en scenario’s uit te werken, ontstaan nieuwe inzichten en bewustwording. Zo bouwen we samen aan een toekomstbestendige omgeving.
"De samenwerking met H&INT heeft ons geholpen om duurzaamheid niet als uitdaging, maar als kans te zien. Zo zetten we samen stappen naar een steeds duurzamere vastgoedportefeuille." - Marco Bierman, Sistra B.V.