MET DATA PARAMETRISCH WERKOMGEVING ONTWERPEN

Wat zou het mooi zijn als bij het ontwerp van de werkomgeving functionele eisen gescheiden konden worden van visie en smaak. Met ‘Design by Performance’ kan dat.

Parametrisch ontwerpen, ook wel geïnformeerd ontwerpen genoemd: steeds meer architecten verdiepen zich in dit relatief nieuwe ontwerpproces. In een workshop van de architect-trainers Pim van Wylick en Gijs Joosen op 6 juni a.s. kom je er achter wat dit is en wat je er mee kunt.


Data en relaties

Geïnformeerd of parametrisch ontwerpen is een ontwerpproces waarbij op basis van data en relaties tussen delen van een bouwwerk een ontwerp kan worden gegenereerd. Naast het ontwerpen van complexe geometrie en constructies biedt parametrisch ontwerp ook mogelijkheden om tot in een laat stadium van het ontwerpproces wijzigingen in een responsief model door te voeren.


‘Design by Performance’

Dit proces van ‘Design by Performance’ stelt bureaus in staat om snel en prestatiegericht modellen te genereren, verschillende interventies en scenario’s te testen, prestaties inzichtelijk te maken en zo meerwaarde te creëren als ontwerper voor hun opdrachtgevers. Je kunt zo het maximale uit iedere opgave halen, in plaats van handmatig slechts een beperkt aantal mogelijkheden te onderzoeken.

Ontwerp genereren

Door de inzet van algoritmes – die door de architect in samenwerking met programmeurs worden gemaakt – kunnen er ontwerpen worden gegenereerd in plaats van zelf gemaakt: generatief ontwerp. De rol van de architect verandert hierdoor deels naar die van een hoofdredacteur. Uit al de mogelijke modellen dient immers een optimale oplossing gekozen te worden. Daarnaast is het veel eenvoudiger om later in het proces relaties tussen ruimtes of afmetingen te wijzigen, aangezien het dynamische gebouwmodel in real time meebeweegt in het ontwerpproces.


Bron: BNA