WERKOMGEVING MOOIER DANKZIJ ‘LERENDE’ ROBOTS

Software die robots leert om ingewikkelde taken uit te oefenen. Het lijkt toekomstmuziek maar in de VS is die software ontwikkeld, en dat kan ook handig zijn in de werkomgeving.


De oorsprong komt, zoals zo veel futuristische ontwikkelingen, uit de videogame industrie. Die schakelden onderzoekers van UC Berkeley en de University of British Columbia in de Verenigde Staten in om  hun games nog levensechter te maken. Deze onderzoekers op het gebied van Artificial Intelligence hebben virtuele personages gemaakt die kunnen imiteren hoe een persoon aan vechtsport doet, of acrobatische bewegingen uitvoert. De software erachter zorgt ervoor dat deze personages zich kunnen verbeteren.


Leren

Het kan videogames niet alleen levensechter maken, maar het helpt animatoren om de games sneller en mooier te produceren. In plaats van de handelingen van een personage in details te plannen, kunnen videogame-makers echte beelden in een programma opnemen en hun personages door oefenen beter te laten worden. In feite ‘leert’ de software het personage nog ingewikkeldere handelingen te verrichten.

Werkomgeving

Dat is natuurlijk mooi voor games en films, maar het kan de werkomgeving ook mooier maken, stellen de onderzoekers. Echte robots kunnen uiteindelijk leren om complexe taken uit te voeren met gesimuleerde oefeningen. Een robot kan bijvoorbeeld oefenen om een tafel in simulatie bij elkaar te zetten, voordat hij het in de echte wereld probeert. Maar de mogelijkheden zijn eindeloos, denk maar aan het onderhouden en vullen van koffieautomaten. Die toekomst lijkt misschien ver weg, maar alles wat goed is komt snel. 


Lees hier meer over de software.


Bron: Technology Review