DIGITAL TWINS
EN
DE GEZONDE WERKOMGEVING

Samen met Nederland ICT, SAS en HumbleBuildings organiseert Smart WorkPlace in 2019 een challenge over de mogelijkheden van Digital Twins voor het realiseren van een gezonde werkomgeving. De mogelijkheden voor virtualisering van objecten en processen nemen snel toe. Scenario-denken met virtuele persona’s, BIM en sensortechnologie komen bij elkaar in een driedimensionale wereld die door Internet of Things wordt ontsloten. De gevolgen van acties in de werkelijke fysieke weergave van het object worden door de Digital Twin bestudeerd, geanalyseerd en real-time in een voorstel tot verbetering of voorspelling verwerkt.


Tijdens de Accenture Innovation Awards presenteerden SAS en Hitachi bijvoorbeeld met Lidar-technologie een real-time digitale weergave van hun stand en de zich bewegende aanwezige bezoekers. De software bedacht vervolgens mogelijke scenario’s. Zo ontstaat de mogelijkheid real-time het gedrag van mensen in hun werkomgeving te beïnvloeden of juist de werkomgeving aan te passen aan het gedrag van mensen. Kunstmatig licht kan ook real-time reageren op natuurlijk licht van buiten. Siemens wil met de bouw van een parallelle wereld klanten snel inzicht bieden in de toegevoegde waarde van een nieuw product. Met hun besturingssysteem Mindsphere zetten ze stappen richting de Digital Enterprise, bijvoorbeeld samen met Adidas. De ontwikkeling van de digitale vakantie is misschien wel de bekendste toepassing in de consumentenmarkt. Op vakantie naar een ander ver land zonder te hoeven vliegen.

Nederland ICT is de belangenbehartiger en vertegenwoordiger van de Nederlandse ICT-sector. De vereniging met 600 leden wil Nederland tot de beste digitale economie van Europa ontwikkelen. De thema’s van Nederland ICT zijn vertrouwen, digitale overheid, onderwijs en arbeidsmarkt, duurzaamheid, innovatie en infrastructuur. Stichting ICT Milieu is onderdeel van Nederland ICT en organiseert met Wecycle de inzameling en verwerking van ruim 10 miljoen kg afgedankte ICT-apparatuur. ICT Milieu neemt de deelnemers zo veel mogelijk werk uit handen en is de spreekbuis van de ICT-sector als het op milieu aankomt. Voorzitter is Ernst-Jan Stigter van Microsoft en Lotte de Bruijn is directeur. Andere bestuursleden komen van onder andere Atos, Canon, CGI, HP, KPN, Ordina, Nokia, Cisco, IBM en AFAS.


Hoe de challenge er precies uit gaat zien is te lezen op www.SmartWP.nl. De winnaar wordt tijdens WorkPlace Day op 3 oktober 2019 bekend gemaakt.