ACHT VOORNAAMSTE TRENDS BIJ COWORKING

Coworking wordt steeds populairder in de wereld van zakelijk vastgoed. Maar wat zijn de voornaamste trends? CoworkingResources zette er in opdracht van een grote coworking-keten acht op een rijtje.


Trend 1: Real Estate is een on-demand ervaring

Veel hedendaagse bedrijven verhuizen elke anderhalf of twee jaar. Huurtermijnen van tien jaar passen niet meer bij bedrijven die in elk opzicht agile en flexibel willen zijn. De bedrijven willen snelle oplossingen en vastgoed past zich aan die behoeften aan en is een on-demand product geworden.

Trend 2: Coworking is modern facility management

Coworking is vaak neergezet als ‘lifestyle’-keuze. Het omgekeerde is echter waar: aanbieders van grote coworkinglocaties kiezen top-locaties en troeven daarbij vaak klassieke corporate real estate bedrijven af. Ze zijn competitief omdat ze weinig ruimte nodig hebben en omdat ze lucratieve inschrijfmodules hebben, die een breed scala aan clienten aantrekt.

Trend 3: Technology kan zorgen voor een vijfsterrenervaring

Voor een coworking ruimte is een onderhoudsteam van 20 personen onpraktisch en onnodig. Met de juiste technologie en softwareintegratie daartegen is het werk van zo’n team eenvoudig te automatiseren. Innovatieve technologieen creeren bovendien een superieure ervaring voor de gebruikers.

Trend 4: Corporates kiezen voor coworking concepten

Coworking concepten zijn onderdeel geworden van de kernstrategie van corporates, die daarmee niet meer kiezen voor het steeds weer neerzetten van grote gebouwen. Het feit dat corporates kiezen voor een huurmodel dat aanvankelijk was bedoeld voor kleine bedrijven laat zien dat er nog veel potentie voor coworking zit in elke sector.

Trend 5: Coworking ruimtes hebben geavanceerde technologie nodig

De meeste coworking tools zijn gemaakt voor ruimtes van 20 tot 200 mensen. Wanneer je als operator echter naar 10 ruimtes van 400 mensen gaat, zul je ook de techniek moeten upgraden.

Trend 6: Vergeet competitie, focus op community

Aanbieders van coworking ruimtes hoeven niet met elkaar te concurreren om de beste locaties. Ervaring heeft namelijk geleerd dat de afzonderlijke bedrijven prima in staat zijn een eigen publiek te trekken en ook te behouden. Daarom is het beter om juist op dat laatste te focussen en te zorgen voor een sterke community. Er is vooralsnog voldoende potentiele coworking doelgroepen voor iedere aanbieder.

Trend 7: Technologie bepaalt hoe snel je kunt opschalen

Door te kiezen voor coworking management tools die zijn te automatiseren, kun je snel opschalen zonder dat je daarvoor meteen nieuwe mensen nodig hebt. Bovendien kun je op deze manier de kwaliteit op peil houden.

Trend 8: Een goede IT-engineer is essentieel

Kenmerkend voor coworking ruimtes is innovatie en technologie. Clienten verwachten optimale beveiliging, WiFi en cloud mogelijkheden, boekingssystemen etc. Dit vraagt niet meer om een traditionele office manager, maar om een top IT-engineer die hier permanent op kan inspelen en die zorgt dat je locatie steeds qua innovatie en technologie up-to-date blijft.